pirmdiena, 2012. gada 2. aprīlis

iOS 4 vs iOS5

Jautājums, kas pēdējā pusgada laikā ir radies ne vienam vien iOS izstrādātājam ir - izstrādāt savu iOS app gan iOS4, gan iOS5 versijai, vai arī tikai iOS5, pie viena izmantojot 5. versijas SDK priekšrocības. No vienas puses - jo plašāks versiju atbalsts, jo lielāks potenciālais lietotāju skaits. Tomēr jāņem vērā, ka izstrādājot iOS4 versiju nav iespējams izmantot ne Automatic Reference Counting, ne, piemēram, Apple piedāvāto Twitter framework, ne interfeisu un navigāciju atvieglojošos Storyboards, ne arī citas jaunās iOS5 iespējas.
Lai izdarītu gala lēmumu, es ņēmu vērā vairākus aspektus:
1) Procentuāli cik daudz lietotāju vēl aizvien lieto 4. iOS versiju? Diemžēl viennozīmīgi šo jautājumu atbildēt nav iespējams, tomēr pēdējo 10 dienu laikā publiskotie un atrastie web resursi (David Smith bloga ieraksts, ko par pamatu izmanto arī Onkulis.com) liecina, ka iOS4 lietotāju skaits ir sarucis līdz ~20%.
2) Kurā vidē būs vienkāršāk uzrakstīt aplikāciju? Saprotams, ka iOS 5 sekos arī 6., 7. utt. versijas. Tātad, plānojot aplikāciju uzturēt arī ilgtermiņā, būs nepieciešams nodrošināt arī secīgu versiju pāreju un savietojamību. Arī šis aspekts spēlē par labu iOS 5.
3) Aplikācijas lietotāju loks. 5. iOS iespējams uzstādīt uz visiem iPhone sākot ar 3GS modeli. Protams, izvēloties 5. iOS automātiski tiek nogrieztas iespējas aplikāciju palaist iPhone un iPhone 3G lietotājiem. Tomēr - vai šie lietotāji tik un tā būs ieinteresēti izmantot Tavu aplikāciju? Ja lietotājs ir aktīvs aplikāciju izmantotājs, tad viņš ir saskāries ar ne vienu vien problēmu palaist arī citas jaunākās aplikācijas - līdz ar to aktīvs lietotājs būs jau nomainījis savu 3G modeli uz kaut ko mūsdienīgāku. Savukārt pasīvs lietotājs - diez vai vispār ieinteresēsies par Tevis izstrādāto produktu.
4) Aplikācijas lietotāju loks (2). Noteikti ir lietotāji, kas lieto 3GS, 4 vai 4S iPhone modeļus un vēl aizvien izmanto 4. iOS. Iemesls? Lietotājs nav redzējis jēgu veikt tik vienkāršo upgrade procesu. Tomēr diez vai šādi lietotāji redzēs iemeslu uzstādīt arī kādas citas aplikācijas - līdz ar to arī šie lietotāji diez vai sastāda reālo tirgus daļu.
Šādi varētu turpināt vēl visai gari. Izvērtējot šos aspektus nonācu pie secinājuma, ka, iespējams, būs kādi 10% potenciālo lietotāju, kas dēļ iOS ierobežojumiem nevarēs lietot iOS5 aplikācijas, tomēr 90% jeb 9:1 attiecības gadījumā es tomēr priekšroku dodu jaunajām *fīčām aplikāciju izstrādē, nogriežot supportu 1. pauadzes un 3G iPhone modeļiem.

5 komentāri:

Anonīms teica...

Es domāju, ka tie 20% kas sēž uz iOs 4 ir 100% pirāti, kas baidās upgreidoties dēļ baseband update. Līdz ar to, viņiem būs grūti ko iepārdot.

BlogAdmin teica...

Arī šādu grupu nevr izslēgt, tomēr jāņem vērā, ka pirātiem jau ir pieejama arī 5.0.1 versija, kas zināmu daļu procentu paņem arī no 80% lietotāju.

deni2s teica...

Droši vien atkarīgs no tā, vai centīsies savu appu nopārdot, vai dalīsi par velti, kā arī kādam tirgum to veidosi - LV noteikti vēl daudzi izmanto vecākas ierīces, atšķirībā no ASV.

Turklāt 10% - tā tomēr ir salīdzinoši liela daļa.

biginers teica...

Labprāt pārietu uz iOS5, taču manam iPod Touch tālāk par 4.3 neļauj upgreidoties. :/

Starpcitu, vai kkur LV ir iespējams apgū† XCode, vai tikai pašmācības ceļā??

BlogAdmin teica...

Diemžēl tas ir līdzīgi kā ar windows vai macos - ne katru jauno versiju var uzlikt uz vecākajiem dzelžiem.

Attiecībā uz apgūšanu - neesmu dzirdējis par kādu kvalitatīvu apgūšanas vietu. Es apgūšanai ieteiktu sākt ar Stanford University iPhone/iPad development kursu.