svētdiena, 2013. gada 10. marts

Dzīvokļa pirkšana 2012/13 - 1.Daļa - Motivācija

Pagājušā gada beigās, atgriežoties no sava Portugāles ceļojuma saņēmu zvanu no sava vairākus gadus jau īrētā dzīvokļa saimnieka ar lūgumu izvākties cik ātri vien iespējams - diemžēl pēc desmitiem gadu ilgas kopdzīves ilgāk viņi vairs sadzīvot nespēja un sieva savu vīru bija izlikusi no mājām. Atbilstoši līgumam jāizvācas bija mēneša laikā, tomēr saimnieks bija lādzīgs un palūdza - "izvācies cik ātri vien iespējams. Ārā Tevi nemetīšu, dodu laiku atrast sakarīgu vietu, kur dzīvot. Tomēr centies tikt laukā pēc iespējas ātrāk - mēneša laikā.. nu ne ilgāk kā 2 mēnešu laikā..."

Tobrīd es vēl nenojautu, ka šis izvākšanās process aizņems 2.5 mēnešus un ka tā rezultātā būšu pārdevis savu dvēseli bankai uz 40 gadiem.

Sākotnēji apspriedāmies ar sievu un sapratām, ka vēl aizvien vēlamies īrēt, nevis pirkt dzīvokli - tas ļauj izvairīties no saistībām, jebkurā brīdī mainīt dzīvesvietu, neņemt dzīvokli ar vietu sev un pāris bērniem, kamēr esam tikai divi; pie tam, īrēšana izmaksā lētāk. Pareizāk sakot - izmaksāja. Vairākas nedēļas pētot dzīvokļu sludinājumus nācās secināt, ka atbilstoši mūsu prasībām neko zem 280LVL mēnesī atrast nav iespējams. Mūsu prasībās ietilpa 2-3 istabu dzīvoklis ar platību 45-75 kvadrātmetri, vismaz 2. stāvā, ar vismaz kosmētisko remontu un vietu automašīnai. Visbeidzot - nosacījums bija arī neurlīgs rajons - šis nosacījums izslēdza daļu Ķengaraga, Maskačkas, Bolderājas, Ziepniekkalna u.c. rajonus. Tā kā mums jau bija pieredze ar urlīgiem piromāniem, kas dzīvoja 2 stāvus zem mums, regulāri konfliktēja savā starpā, dauzīja kāpņutelpas logus un visbeidzot arī aizdedzināja savu balkonu - pietika ar to, lai vēlētos foršāku dzīvesvietas rajonu. Neticami, bet fakts - šādu dzīvokļu piedāvājums bija gaužām ierobežots. Kā mums paskaidroja bankā - vēl aizvien saņemt kredītu dzīvokļa iegādei nav elementāri - līdz ar to ļoti intensīvs ir īres tirgus, tādējādi uzsitot īres cenas neadekvāti augstas.

Tagad, 3 mēnešu vēlāk, esam priecīgi par jauniegādāto dzīvokli. Ir patīkami apzināties, ka kādu dienu Tevi saimnieks nevar izlikt uz ielas, ir daudz lielāka motivācija kaut ko dzīvoklī uzlabot, plānot nākotnei. Tomēr, lai pie tā nonāktu, bija jāiziet cauri 2 interesanti procesi, par kuriem daudzi ir lūguši, lai es izstāstu pēc iespējas sīkākās detaļās - dzīvokļa iegāde un kredīta saņemšana. Tad nu esmu apkopojis šos abus aspektus un esmu nolēmis ar tiem padalīties arī publiski, lai mana pieredze nepaliktu tikai mana pieredze.

Nav komentāru: