svētdiena, 2013. gada 10. marts

Dzīvokļa pirkšana 2012/13 - 3.Daļa - Dzīvokļa iegāde


Šis raksts ir turpinājums 3 rakstu sērijā par dzīvokļa iegādi 2012/13 gadā, Rīgā.

Saprotams, ka pats galvenais bija izvēlēties - kuru dzīvokli pirkt. Apspriežoties ar draugiem un izpētot šo jautājumu internetā, sapratu, ka ir 3 galvenie nosacījumi dzīvokļa iegādes procesā:

1) Atrašanās vieta;
2) Atrašanās vieta;
3) Atrašanās vieta. 

Viss pārējais esot mazsvarīgs, tomēr vieta, kur dzīvoklis atrodas, ietekmēs Tevi katru dienu un to izmainīt konkrētajam dzīvoklim nebūs iespējams. Tāpat ieteikums ir apskatīt pēc iespējas vairākus dzīvokļus vietās, kas apmierina pircēja prasības. Dzīvoklis nav zobu pasta, ko pērc regulāri, tāpēc labāk kārtīgi iepazīties ar tirgus piedāvājumu pirms pirkuma veikšanas.

Ņemot vērā šos argumentus sākām iepazīties ar piedāvājumu un arī - visai interesantas profesijas pārstāvjiem - mākleriem. Prātā nāk nekustamā īpašuma mākleri dažādās filmās, kas regulāri tiek attēloti visai pabriesmīgi. Neticami, bet fakts - tādi mākleri ir arī reālajā dzīvē. Gan "jāsamaksā par elektrību, tad to atkal pieslēgs", gan "nezinu, kur te var ieslēgt elektrību, bet man ir lukturītis, lai jūs varam šo dzīvokli apskatīt" bija reāli teikumi, ko dzirdējām skatoties dzīvokļus "jaunajos projektos", kas jau gadiem ir nodoti ekspluatācijā, bet nav izpārdoti. Tāpat nācās dzirdēt, ka visi jaunie projekti ir nekvalitatīvi, izņemot šo, ko jūs šobrīd skatāties, vai arī pārliecināšanu, ka mājā ar 30 dzīvokļiem katram dzīvoklim būs viena vieta automašīnai pagalmā, kur ir vieta 20 automašīnām. 

Brīnumi tika solīti ik uz soļa un arī mūsu dzīvokļa māklere, nebija izņēmums. Ētisku apsvērumu dēļ viņu vārdā nesaukšu, jo diez vai viņa ir sliktāka par saviem citiem amata brāļiem un māsām. Jautrība sākās jau ierodoties uz pirmreizējo dzīvokļa apskati - pēc 15 minūšu kavēšanās mums bija iespēja apskatīt dzīvokli, kurš atrodas "brīnišķīgākajā Rigas projektā". Katrs dzīvokļa sīkums tika uzskaitīts kā īpašā fīča, pat skats pa logu… "un te ir redz kāds skaists skats uz parku!", teica māklere norādot uz… kapiem. Saprotams, ka viņa improvizēja, pati nemaz nezinot detaļas par minēto dzīvokli, tomēr centās to darīt ļoti pārliecinoši. Tāpat mūsuprāt nevajadzīgais vannasistabas risinājums ar 2 neatkarīgām izlietnēm tika uzskaitīts kā neredzēta fīča, kuras reālo pielietojumu tā arī neesam izpratuši. Visbeidzot apskatot dzīvokli tika paziņots, ka atstātas tiks visas mēbeles un tehnika, ko pašlaik redzam, izņemot TV un mikroviļņu krāsni. "Saimniekiem nekas no šī vairs nav vajadzīgs." solīja māklere 1. dzīvokļa apskates reizē.

Sapratuši, ka minētais dzīvoklis ir foršākais no apskatītajiem un ietilpst mūsu budžeta rāmjos, Nonācām pie darījuma formēšanas. Šajā mirklī patiešām nopriecājos, ka iesaistīta ir starpniekfirma, kas gan zināja visus dokumentus, ko jānokārto, gan iespēju robežās kārtoja tos manā vietā. Cik veiksmīgi tas bija - spriediet paši:

Vērtējums
Viena no pirmajām lietām, ko nepieciešams izdarīt dzīvokļa iegādes laikā kredīta saņemšanai, ir dzīvokļa novērtēšana. Ar novērtēšanu nodarbojas vairākas firmas - mūsu izvēle bija par labu Arco Real Estate, ko varu rekomendēt pa visiem 100%. Sazinoties ar vērtētājiem noskaidroju, ka 3 istabu dzīvokļa novērtējums Rīgā izmaksās ap 70 LVL. Sākotnēji bija jāsarunā laiks, kad gan vērtētāja, gan māklere vai dzīvokļa īpašnieki var vienlaikus būt dzīvoklī. Vienojoties par laiku māklere izspēlēja vienu no saviem "mākleru jociņiem", pajautājot, no kuras firmas ir vērtētāja? Uzzinot firmas nosaukumu sekoja komentārs - jā, laba izvēle, es jau tur visus pazīstu. Šāda "visu pazīšana" gan man nepatika, jo vēlējos iegūt maksimāli objektīvu vērtējumu (cik rezultātā sapratu, vērtējumi tomēr šajā jomā ir objektīvi, jo pretējā gadījumā firmas riskē zaudēt ļoti vērtīgās vērtētāju licences). Māklerei par nelaimi visus viņa tur tomēr nepazina - vismaz ne meiču, kas ieradās vērtēt mūsu dzīvokli.
Viens no interesantākajiem mirkļiem bija vērtējuma saņemšana. kaut arī pie dzīvokļa kļāt tika piedāvātas atbilstošās zemes domājamās daļas un 1 autostāvvieta, vērtētāja atklāja, ka īpašumam pieder 2 autostāvvietas, zemes domājamās daļas ir tikai ~15% no īpašuma un, visbeidzot, dzīvoklī ir veikta nesaskaņota pārbūve, kuru nāksies saskaņot. Tāpat mēs bijām uzzinājuši, ka dīvāns tomēr tikšot no dzīvokļa izvākts un netiks pārdots komplektā ar dzīvokli. Kā man kāds draugs bija teicis - pērkot dzīvokli rēķinies, ka piepildīsies ļaunākais iespējamais scenārijs. 2 stāvvietas vienas vietā gan nav ļaunākais scenārijs, tomēr neatbilstības jau sāka parādīties.
Minētos argumentus, kas pakāpeniski atklājās vērtētājas izpētes rezultātā atklājām arī māklerei, cenšoties nokaulēt dzīvokļa cenu. Argumentu rezultātā izdevās nokaulēt cenu pa 1000EUR, kas viennozīmīgi bija patīkama atlaide, it sevišķi, ņemot vērā faktu, ka iepriekšējā kaulēšanās bija neveiksmīga. 

Līguma parakstīšana
Kā nākamais solis sekoja līguma parakstīšana. Uz līguma parakstīšanas dienu uzzināju, ka dzīvoklim ir atsevišķas zemesgrāmatas gan zemes domājamām daļām, gan dzīvoklim, gan stāvvietām. Ko man tas ietekmēja - neko daudz, ja neskaita trīskāršas maksas par atsevišķiem papīriem pie notāra. Līdz ar to solītās notāra izmaksas no kādiem ~100 LVL pieauga līdz 260. Tomēr šis nav vienīgais mirklis, ar ko man minētās dienas rīts palicis atmiņā. Minētajā dienā es pirmo reizi satikos ar mākslinieci, kurai minētais dzīvoklis piederēja pirms tam. Kā izrādās, viņa dzīvoklī nebija bijusi jau ilgāku laiku, un viņai bija savs viedoklis par mēbelēm, kas paliek dzīvoklī un kuras tiek aizvāktas. Tā rezultātā bez dīvāna no dzīvokļa tika aizvākti arī bāra krēsli, balkona krēsli un vēl viena gulta, ko bija solīts mums atstāt. Vienīgais, ko māklere mums varēja noteikt - tās jau nav manas mantas un jūs pērkat dzīvokli nevis tā mantas. Taisnība jau viņai ir, tomēr saskaņots bija pirkums ar visu, ko varat redzēt. Morāle un ieteikums citiem - jau sākotnēji vienoties par mantām, kuras paliks un kuras tiks aizvāktas. 
Pieminēt varētu arī "kaut kur noklīdušās dzīvokļa pasta kastītes atslēgas, ārdurvju atslēgu rezerves kopijas, inventarizācijas un komunikāciju lietu", no kurām dzīvokļa komunikāciju plānu tā arī vēl šodien neesam saņēmuši, pati interesantākā daļa tomēr sekoja turpinājumā - papīru parakstīšana Swedbank. Bankā bijām sarunājuši laiku pie mākleres izvēlētā notāra (kā māklere teica, notāri visur maksājot vienādi. Mani gan vēlāk apgaismoja, ka tā tas nemaz nav…). Ieradāmies laicīgi, pa ceļam mēģinot pierunāt iepriekšējo dzīvokļa īpašnieci tomēr atstāt bāra krēslus, jo bijām vienojušies, ka tie tomēr paliks - vienošanās gan bija bijusi ar mākleri, līdz ar to iepriekšējai īpašniecei tā bija gaužām vienaldzīga. 

Swedbank uzmetiens
Parakstījis visus sagatavotos papīrus un izejot no notāra kabineta uzklausīju negaidītu mākleres komentāru, ka tas vēl nav viss - vēl man būs jāmaksā par vēl dažiem notāra papīriem ~70 LVL par esošās Swedbank ķīlas noņemšanu. Pag, pag, pag… Konsultācijās 3 bankās (SEB, Nordea un arī šajā pašā Swedbank) jautājot, par kurām lietām jāmaksā man un kurām pārdevējam, tiku informēts, ka par esošas ķīlas noņemšanas papīriem maksā pārdevēja puse. Tas ir līdzīgi kā pārdodot auto es nomaksāju soda naudas, kuras apgrūtina auto pārdošanu, nevis pēdējā brīdī, kad visi citi papīri jau noformēti saku pircējam - tagad samaksā sodus un tikai tad varēsi pārrakstīt dzīvokli uz savu vārdu. 
Dotos apsvērumus izstāstīju māklerei, tomēr viņa apgalvoja, ka tā ir standarta lieta un es jau tikko parakstīju līgumu, kurā bija punkts, ar kuru es apņemos segt visus ar pārrakstīšanu saistītos izdevumus. Uz to es norādīju, ka līgums paredzēja, ka pārdevējs sedz visus izdevumus, kas varētu apgrūtināt dzīvokļa pārdošanu. Vārdu pa vārdam nonākam visai nepatīkamā diskusijā. Atceroties arī manas kredīta devēju bankas (SEB) ieteikumu nemaksāt par lietām, kuras būtu jāmaksā pārdevējam, es turpināju nepiekrist segt minētos izdevumus, kā rezultātā man radās iespēja aprunāties ar Swedbank darbinieci, kas pārstāvēja atņemto dzīvokļu pārdošanas nodaļu. Tai pat laikā mana sieva sazinājās ar mūsu Swedbank zelta apkalpošanas konsultanti, kurai izstāstījām minēto situāciju, uz ko mūs jau Swedbank darbiniece informēja, ka šo summu būtu jāsedz bankai. Rezultātā tā uzskatīja visi izņemot Swedbank īpašumu pārdošanas speciālisti un mūsu mākleri.
Aptuveni 15 minūšu ilgajā diskusijā visjautrāk bija pavērot mākleri - ja līdz tam viņa vienmēr tēloja jauko un draudzīgo, jo vienmēr ar mums runājās bez citu klātbūtnes, tad tagad viņai bija jānostājas vienā vai otrā pusē - vai nu mūsu, vai Swedbank. Pie tam, ar katru minūti aizvien reālāka izvērtās iespēja, ka mēs varētu pateikt - nē paldies, mēs dzīvokli nepirksim, kas māklerei varētu izmaksāt vairākus tūkstošus - to nu viņa ne pavisam nevēlējās. Savukārt nostāties pret Swedbank, kas viņai uzticēja dzīvokļa pārdošanu arī viņa nevarēja atļauties. Kāpēc Swedbank nevarēja nomaksāt šos 70 LVL? Tāpēc ka tas neesot viņu dzīvoklis, bet gan privātpersonas, kuras vārdā banka to pārdod. Uz to man bija arguments, ka tad jau pārdevējai par šo jāmaksā. Nē, jo pārdevēja nesaņems ne santīma no pārdošanas, jo visa summa nonāks bankai parāda segšanai. Kā paziņoja bankas pārstāve: "Pārdevējai nav naudas, ar ko nomaksāt šo ķīlas noņemšanu. Pie tam, viņa nesaņems ne santīma, līdz ar to viņai nav nekādas motivācijas vispār šo dzīvokli pārdot." Hm… Manuprāt, tikt vaļā no 5-6 ciparu parāda, neiekļūstot melnajos sarakstos - kā tā var nebūt motivācija? Ja visu naudu tūlīt var saņemt banka - vai tad tā nav bankai motivācija pārdot? Un kurš tad īsti ir pārdevējs? Banka vai bijusī īpašniece? Uz to man Swedbank pārstāve paziņoja: "Jūs jau tā saņēmāt nesaskaņotu atlaidi, kas jums nepienācās (domāts par 1000EUR, ko nokaulējām sakarā ar jau uzskaitītajām nepilnībām, kas sludinājumā nebija norādītas un ko māklere centās noklusēt) - mums nav nekādas intereses nākt jums pretī. Varam cenu pacelt atpakaļ pa tiem 1000EUR un tad mēs tos 70 LVL nomaksāsim." Diemžēl arī mans arguments, ka gan es, gan mana sieva esam jūsu klienti jau 8 gadus, tāpēc domājam, ka tas būtu tikai normāli, ja Swedbank segtu šo summu, kuru visi apgalvo, ka sedz pārdevēja puse saņēma vien atbildi - "nav svarīgi, ka bijāt mūsu klienti - kredīts jums būs citā bankā, kāpēc gan lai mēs vēl būtu jums pretim nākoši?"

Sapratis, ka šis ir pēdējais solis dzīvokļa iegādes procesā, ka esmu jau ap 300LVL iztērējis par pārējiem papīriem un cik bezjēdzīgi būtu dēļ šīs Swedbank cūcības atteikties no šī dzīvokļa iegādes, izteicu komentāru, kā rezultāts bija negaidīts - "Ņemot vērā, ka banka pārdod dzīvokli, kurš bankai nepieder un kuru apgrūtinošos izdevumus tāpēc banka ir izdomājusi, ka nevarot segt, kaut arī zelta apkalpošanas speciālisti jūsu pašu bankā atzīst, ka šos izdevumus Swedbank būtu jāsedz; ņemot vērā, ka pārdevēja, kas tiks vaļā no daudzu tūkstošu kredītsaistībām ir bez naudiņas un jebkādas intereses tikt vaļā no parādiem un līdz ar to nav spējīga segt šo maksājumu (jāpiebilst gan, ka vizuāli pārdevēja bija skaista jauna dāma, kas bija ļoti labi kopta un pārvietojās ar samērā dārgu auto), man nekas cits neatliks kā segt šīs izmaksas jūsu vietā…". Swedbank darbiniece vien noteica, ka tas labi, tad jau situācija ir nokārtota, kamēr pārdevēja par šādu apgalvojumu "sacepās", nokomentējot, ka viņa jau var vispār nepārdot! Parakstītās līgumsaistības ar mani un varbūt vēl kādas ar banku, par kurām es neko nezinu, gan šādu iespēju nepārdot vairs nepieļāva.

Lai vai kā - galvenā morāle ir - noskaidrojiet visas izmaksas, kādas jums būs jāsedz dzīvokļa iegādes procesā, par katrām no tām jau sākotnēji rakstiski vienojoties, kura puse tās segs. Tāpat jārīkojas ar kustamo mantu, kas nāks līdzi dzīvoklim - uzskaitiet visu kustamo mantu, kura dzīvoklī tiks saglabāta, lai pēc līguma parakstīšanas neuzrodas kādi jauni pārsteigumi. Atceraties arī katrā līgumā iekļaut soda sankcijas, kādas būs tās vai citas situācijas rezultātā - līgums bez soda sankcijām ir līdzvērtīgs līguma neesamībai. Visbeidzot - cīnieties par atlaidēm līdz pat līguma parakstīšanas brīdim. Mākleris nav jūsu draugs, ar kuru noteikti jāsaglabā labas attiecības - jūs, visticamāk, viņu nekad vairs nesatiksiet. Līdz ar to - dariet visu iespējamo atlaides saņemšanai.

Lai veicas visiem nākotnes dzīvokļu pircējiem - ceru, ka vismaz kāda daļa no manas pieredzes noderēs arī jums.

7 komentāri:

Anonīms teica...

Tas ari parada,ka makleri vien zhidu bizness vien ir. Cilveks ,kas tipa parstav abu intereses,agri vai velu nostasies vienaa pusee. Tapec uzreiz nepazelo naudinju un noligsti advokatu,kas jau no pasha sakuma parstaves tikai tevi!!!

Anonīms teica...

Par mēbelēm:
Pirkuma līgumā bija nepieciešams uzskaitīt kustamās mantas kas paliek, pretējā gadījumā, kad banka "labprātīgi" pārdod parādnieka dzīvokli var palikt vispār ar plikām sienām un lamināta uz grīdas. tev vēl paveicās ka tiki cauri ar dīvānu un dažiem bāra krēsliem.
Par zemesgrāmatām:
samaksājot 3Ls ir iespējams iespējams iegūt pilnu ainu par īpašumu iekš www.zemesgramata.lv būtu iztērējis 3Ls un pārsteigums par 3 zemesgrāmatām un liekiem 150Ls pie notāra būtu atkritis.

Bet nu otro reizi pērkot būsi gudrāks.

BlogAdmin teica...

Par mākleri - kopumā bija ok. Galvenā problēma bija bankas attieksmē. Galvenais, kas man nepatika - mirklis, kad par to uzzināju.

Par mēbelēm - pirkuma līgumā jau uzskaitījām, tomēr pirkuma līgumu parakstījām tikai pirkšanas brīdī. Un pirkšanas brīdī uzzinājām, ka iepriekšējā saimniece neatstās tās un tās mēbeles. Risku, ka saņemot dzīvokli būs aiznesusi arī citas mēbeles izslēdzām, jo tādā gadījumā rīcība jau būtu pretēji pirkuma līgumam.

TheRed teica...

Tev kaut kā diezgan smagnēji gājis.
Man, cik nācās saskarties ar mākleriem, ne par vienu neko sliktu nevaru pateikt. Un man ļoti riebjas, ja karina uz ausīm makaronus.
Mēbeļu nebija vispār, tātad nebija par ko strīdēties. Cenu nokaulējām, tādu sviestu zemesgrāmatā nebija, izmaksas pie notāra gan bija drusku augstākas nekā solīts, bet kādu 70 vietā samaksāt 80 arī nav traģiski. Dokumentus palīdzēja kārtot pārdevējs un vienīgi rēķinus nebija visus samaksājis, bet tā kā mums bija pieņemšanas nodošanas akts ar visiem rādītājiem, pārdevējs pēc kādas nedēļas samaksāja arī tos.
Tiesa, pirku es salīdzinoši pieticīgāku un lētāku īpašumu.

Pārdod dzīvokli Rīgā teica...

Nu es tagad tieši ar savu vīru pārdodu dzīvokli rīgā - jaunajā projektā "Āraišu nami" (teikas rajons). Ja ir interese varat uzzināt vairāk info te: dzīvokļi rīgā Mana pieredze rāda, ka galvenais ir darījumos iesaistīt pēc iespējas mazāk starpnieku un tad visu var ātri samenežēt un sarunāt....tā, ka droši zvaniet.

ātrais internetā teica...

Bet jebkurā gadījumā sanāca būt plusos, ja pieņem, ka biji gatavs pirkt dzīvokli ar vienu autostāvietu, bet tad parādijās otra, tā teikt ''na haļavu''

Anonymous teica...

Sveiki visiem, mani ir samelojuši tik daudzi uzņēmumi, kuri apgalvoja, ka ir īstie aizdevēji, taču visi mani centieni ir bijuši veltīgi, es esmu zaudējis vairāk nekā 3500 eiro viltus aizdevējiem, kuriem apgalvo, ka nav tādi, kādi viņi ir. Līdz brīdim, kad mans draugs iepazīstināja mani ar pareizo aizdevēju, ar kuru es sazinājos, un es veiksmīgi saņēmu no viņiem aizdevumu tikai 48 stundu laikā, es ieteiktu ikvienam, kurš meklē aizdevumu, nebaidoties sazināties ar viņiem pa e -pastu: lapofunding960@gmail.com
Whatsapp +447883183014